Mini burgery drobiowe

Magdalena
Obiad
06.03.2020 17:18
Mini burgery drobiowe

Składniki: Na kotlety: podwójna pierś z kurczaka (około 450 g) 1 mniejsza cebula 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki (można pominąć) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy Panierka do kotletów: około 0,5 szklanki mąki pszennej TOTA 1 szklanka płatków kukurydzianych 0,5 szklanki bułki tartej 2 jajka pieprz i sól do smaku Pozostałe składniki: olej do smażenia ulubione bułki – u mnie dziś gotowe mini bułeczki kilka plasterków pomidora (u mnie dziś wersja bez, ale dodałam rzodkiewkę dla ciekawego smaku) 1 większy kiszony ogórek plasterki żółtego sera liście sałaty lodowej sos do hamburgerów (przepis na domowy sos znajdziecie tutaj ) ) wykałaczki Przygotowanie: Mięso mielimy w maszynce. Takie mini burgery idealnie sprawdzą się na przyjęciu, spotkaniu z przyjaciółmi, a nawet w formie obiadu wraz z porcją frytek. Nasze kotleciki najpierw obtaczamy w mące, później maczamy w rozbełtanych jajkach, a następnie w mieszance bułki i płatków kukurydzianych. Bułki kroimy na pół, każdą połówkę chwilę smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub patelni grillowej. Niedługo postaram się Wam też podać przepis na domowe bułeczki do takich hamburgerów (tu skorzystałam w gotowych). Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy do zmielonego mięsa wraz z przyprawami: słodką czerwoną papryką, ostrą papryką, pieprzem i solą. Dziś zapraszam Was na przepis na mini burgery domowe. Wyrabiamy naszą masę i formujemy w dłoniach mniejsze bądź większe kotleciki (można je wykrawać jeśli zależy Wam na ładniejszych kształcie). Do jednego wsypujemy mąkę, do drugiego wbijamy jajka (doprawiamy je solą i pieprzem), do trzeciego wsypujemy rozdrobnione (np. w blenderze) płatki kukurydziane i bułkę tartą (mieszamy te dwa składniki).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/mini-burgery-drobiowe/