CEBULARZE W TROCHĘ INNYM WYDANIU!

KAROLINA
Śniadania
05.03.2020 21:31
CEBULARZE W TROCHĘ INNYM WYDANIU!

Ale jeśli masz ochotę zrobić rozczyn w osobnej misce, to oczywiście możesz tak zrobić, w tym celu do osobnej miski przesyp 3 łyżki mąki, dodaj pokruszone drożdże i 70 ml letniej wody, wymieszaj całość na gęstą papkę i odstaw na 20 min. Ja rozczyn robię bezpośrednio w misie z mąką, do misy wsypuję całą mąkę, robię dołek - taki wielkości pięści, kruszę drożdże dodaje 70 ml wody i mieszam z częścią mąki, tak około 3 łyżkami na gęstą papkę i tyle. Przepis na smykowe cebularze z mozzarellą i oliwkami: - 420 g mąki pszennej - 30 g drożdży świeżych - 220 g letniej wody - 90 g masła - 5 g soli Ciasto wyjmij na blat, podziel na 8 części, z każdej uformuj bułeczkę z wgłębieniem w środku. Dlatego im dłużej wyrabiasz ciasto drożdżowe na mące pszennej tym lepiej! Ciasto pozostawiamy w misie, przykryte ściereczką na około godzinę. Gotowe bułeczki układamy na blaszce na papierze do pieczenia, smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Czekam 20 minut, rozczyn podwaja swoją objętość i zagniatam ciasto z resztą składników, dzięki temu nigdy nie brudzę dodatkowej miski na rozczyn. Bułeczki takie sprawdzą się jako pomysł na śniadanie, jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy, kolacja na ciepło lub dodatek do obiadu. Nie pamiętam kiedy robiłam ciasto drożdżowe, pomijam pizzę tą robię mężowi co najmniej raz w tygodniu ;-), ale takie drożdżowe w postaci bułeczek. Moim zdaniem to świetny pomysł kiedy mamy ochotę na jakiś wypiek w domu. Do misy z mąką i rozczynem, dodajemy pozostałą wodą i włączamy robot z hakiem, zagniatamy ciasto. Kiedy składniki się połączą, a ciasto już się wyrabia, dodajemy partiami stopione masło, sól i świeże listki tymianku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/03/cebularze-w-troche-innym-wydaniu.html