Składniki: 2 i 1/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego (miałam swojski) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła 1 jajko Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek 2 łyżki cukru (można dać więcej, jeśli jabłka są kwaśne) 1 galaretka cytrynowa Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec około 15 minut. Do jabłek dodałam galaretkę, ale to stary sposób i pewnie większość z Was to zna :) Nie będę się tu rozpisywać, tylko podam przepis :) Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać, wyłączyć gaz. Zagnieść, ale tylko do momentu aż zacznie się kleić. Na wystudzony spód ciasta, wyłożyć przestudzone jabłka. To jest trochę uproszczona wersja, ponieważ nie zagniatałam ciasta do końca. Kiedy zaczęło się kleić, od razu zaczęłam wyklejać blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni, 40-45 minut. Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić. , tak żeby woda w większości odparowała.