Wiejska zapiekanka

Ewa

Zapiekanki

05.03.2020 9:19

Wiejska zapiekanka

A może zainteresuje Was ziemniaczana zapiekanka z duszoną białą kapustą i boczkiem? Mój mąż stwierdził, że przypomina mu bigos z ziemniakami;) Wyszło bardzo smacznie, tak inaczej, a ja, jak wiecie, lubię od czasu do czasu podać coś nowego. około 600 g ziemniaków 1/2 główki białej kapusty 300-350 g wędzonego boczku 1 cebula 2 garści suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100-150 g żółtego sera 2 liście laurowe tymianek, rozmaryn, majeranek sól, pieprz Opłukane grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny (do miękkości). Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, 1/2 szklanki wody z gotowania grzybów, posiekane grzyby, koncentrat pomidorowy oraz liście laurowe. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty (w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody). Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na plasterki. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Wodę po gotowaniu grzybów odstawiamy, grzyby drobno siekamy. Na dno wykładamy połowę ziemniaków. Następnego dnia odcedzamy je, płuczemy i zalewamy świeżą wodą.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/03/05/wiejska-zapiekanka/