Jeżeli lubicie cebulę i nie przeszkadza Wam, że jest ona przygotowana w zalewie octowej, bardzo ją Wam polecam:) 500 g czerwonej cebuli 500 g marchewki 1 puszka groszku konserwowego 6 jajek 1 łyżka musztardy 4 łyżki majonezu sól i pieprz 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki Zalewa: 3/4 szkl. Ja od kilku już lat niezmiennie oprócz sałatki jarzynowej, zawsze przygotowuję na Święta sałatkę cebulową (zobacz przepis na sałatkę cebulową od pani Bogusi). Zdjęcia niestety tego nie oddają, gdyż jestem fotografem amatorem i w sezonie jesienno-zimowym nie potrafię dobrze wydobyć kolorów przy sztucznym oświetleniu. Moja ulubiona sałatka cebulowa zyskała jednak mocnego konkurenta w postaci jej siostrzanej wersji z cebuli czerwonej. wody 1/4 szkl. octu (może być ocet spirytusowy i jabłkowy pół na pół) 1/2 płaskiej łyżki soli Wkładamy do zalewy i gotujemy na małym ogniu do miękkości (u mnie po około 15 minutach zalewa całkowicie odparowała). Dodatkowo jest tutaj ugotowana marchewka, i jak w tamtej wersji: groszek oraz jajka. Składniki na zalewę umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie obieramy ją ze skórki i kroimy w kostkę. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.