Bułki kajzerki

Jolanta
Dania mączne
04.03.2020 7:25
Bułki kajzerki

Składniki na chrupiące bułki kajzerki, na 8 bułek: 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki letniej wody 7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego masła olej do posmarowania misy Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 8 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę obsypując je mąką, nacinamy promieniście 3 razy , kajzerki układamy je na blasze. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy na ok. 10 minut aby odpoczęło, potem jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Często piekę domowe pieczywo – Bułki pszenne piekę przeważnie z Crazy Dough for Everything , czyli uniwersalnego ciasta do wszystkiego, albo pyszne Bułki domowe wielozbożowe, Bułki wielozbożowe (domowe). Wszystkie składniki mieszamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, wyrabiamy tak długo (ok. 5 minut) aż ciasto będzie odstawać od ścianek misy robota. Ja blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C na ok 15 minut aby bułki lekko podrosły. Albo bułki przykrywamy i zostawiamy jeszcze na ok. 45 minut do wyrośnięcia

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/przetwory/bulki-kajzerki/