Frittata z jarmużem i serem feta

Łukasz
Śniadania
03.03.2020 18:22
Frittata z jarmużem i serem feta

Chyba każdy z nas zna ten ból nieudanej jajecznicy, która zostaje na ściankach patelni, czy omletu, którego nie można w żaden sposób ściągnąć lub obrócić na drugą stronę. Zdarza się, że wykorzystuję ją nawet trzy razy dziennie i wcale nie tylko do smażenia, bo dzięki temu, że dzisiejsze nowoczesne powłoki nie wymagają użycia tłuszczu, to świetnie sprawdza się także do innych zadań. Jednak, jak powszechnie wiadomo, samym nożem wiele w kuchni się nie zdziała (no chyba, że specjalizujemy się w sushi). Drugi problem to fakt, że zwykle ścina się ona nierównomiernie i, mimo że od spodu już zaczyna się miejscami przypalać, to często na wierzchu potrafi nadal być lekko płynna. Patelnię przykryj pokrywką lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Frittatę smaż przez około 5 minut na małym ogniu pod przykryciem lub piecz przez 5-8 minut w piekarniku, aż jajka się zetną. Dodatkowym jego atutem jest mała skłonność do pękania na gorąco, wysoka żarowytrzymałość i odporność na korozję, co znajduje szerokie zastosowanie w motoryzacji, lotnictwie, a także w kuchni. Frittata zaś nie dość, że potrafi przywrzeć, to wypadałoby ją również przewrócić na drugą stronę, chociaż ja preferuję patent pod przykryciem lub w piekarniku. Ale już mogę Wam zdradzić, że na patelni tytanowej WOLL warzywa wyszły doskonale chrupiące niczym w woku i to tylko na odrobinie tłuszczu. Mnie akurat szczególnie w tym przypadku przypadła do gustu odpinana rączka, dzięki czemu patelnię znacznie łatwiej się przechowuje i nie zabiera tyle miejsca w kuchennych szafkach. Można w niej również piec, bowiem cała konstrukcja wraz z rączką i pokrywą z hartowanego szkła jest odporna na temperatury do 250°C. Oczywiście całe naczynie nie jest wykonane ze stopu tytanu, tylko podobnie, jak w przypadku teflonu patelnia pokryta jest specjalną tytanową powłoką z drobinkami diamentu. ½ łyżeczki soli chlust oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i wrzuć porwany na mniejsze kawałki jarmuż. Frittata po 5 minutach była doskonale ścięta na całej powierzchni, a po obróceniu na drugą stronę w każdym punkcie tak samo ładnie wypieczona. Jeśli dodam do tego fakt, że po przechyleniu patelni niemal sama ześlizgnęła się z naczynia, to chyba do szczęścia nic więcej mi nie potrzeba. Ten nanokompozyt wykazuje się wysoką odpornością na ścieranie, dzięki czemu nieprzywierającą powierzchnią można się cieszyć dłużej niż już nieco przestarzałym politetrafluoroetylenem. Co szczególnie jest denerwujące, bo gdy potrawy przywierają, to znaczy, że naczynie już do niczego się nie nadaje. Frittata z jarmużem i serem feta Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 3 zagłosowano ) SKŁADNIKI 200 g świeżego jarmużu 6 jajek 200 g sera feta (najlepiej koziego lub owczego) garść pomidorków koktajlowych świeżo mielony czarny i czerwony pieprz Również bardzo dobrze smażyło mi się makaron vermicelli, który nie przywarł nawet na moment do powierzchni. Ja uwielbiam ukrywać w niej przeróżne dodatki, ale połączenie jarmużu lub szpinaku z serem feta jest absolutnie doskonałe. 😉 Na pierwszy ogień w ramach testów poszła frittata z jarmużem. Dlatego tym bardziej ucieszyłem się, że patelnia tytanowa WOLL została mi wręczona do testów i będę mógł sprawdzić, jak sobie daje radę. W ramach testów przygotowałem również japchae, czyli koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów. Dlatego już nauczony doświadczeniem, posiadam osobną patelnię do zadań specjalnych — czytaj do jajek, bo to one są jednymi z trudniejszych towarzyszy w kuchni. Oczywiście wykorzystałem odrobinę do jarmużu (bez oliwy nie smakuje dobrze — sprawdziłem), ale sama frittata smażyła się już bez tłuszczu. 😉 Wracając jeszcze do samej patelni, warto dodać, że nadaje się ona zarówno do kuchenek gazowych, elektrycznych, jak i indukcyjnych. Poza tym już na zdjęciach sprawia wrażenie solidnie wykonanej, a napis Made in Germany mnie w tym utwierdził. Teraz tylko liczę na to, że patelnia długo będzie służyła i pewnością o dalszych jej losach Was poinformuję.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/03/frittata-z-jarmuzem-i-test-patelni-tytanowej.html