Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i startą na największych oczkach obraną marchewkę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Składniki: 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki bułki tartej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie) ćwierć łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 15 kotletów) Z masy formujemy kotlety i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, solimy i odstawiamy. Pod koniec dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku, kolendrę, kumin i wędzoną paprykę, smażymy minutę.