Polecam Ci także moje przepisy na inne desery: – najlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy KOKOSANKI Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 4 białka (możesz użyć wcześniej mrożonych białek) – 200 g wiórków kokosowych – 150 g białego cukru (najlepiej drobnego lub 50 g drobnego i 100 g klasycznego) – 60 g masła – szczypta soli – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 1 łyżka soku z cytryny lub limonki PRZYGOTOWANIE: Do garnka dodam masło i 100 g białego cukru. Kiedy białka będą już prawie zupełnie ubite dodaj drobny cukier (50 g), mąkę ziemniaczaną oraz łyżkę soku z cytryny lub limonki. Do masła z cukrem dodaj wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj (wiórki będą miały konsystencję mokrego piasku) a następnie odstaw do przestygnięcia. Do ubitych białek dodaj przestudzonego kokosa i wymieszaj już za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki do połączenia. Podgrzewaj na niewielkim ogniu aż masło się rozpuści a cukier połączy z masłem. Te kokosanki są niesamowicie proste, idealne wtedy kiedy zostaną Ci białka z innych dań.