Do tej pory we wszystkich naszych przepisach na naleśniki miały w składzie jajka, ale jeśli wychodzą mi świetne naleśniki bez jajek, które nie odbiegają w niczym od tych tradycyjnych naleśników, są smaczne, elastyczne to czemu mam nie zaoszczędzić na jajkach i wykorzystać je do innych potraw 😉 Naleśnikowe Wrapy z szynką i sałatą. Składniki na naleśniki bez jajek na 2 sztuki, patelnia o śr. 20 cm 1/3 szklanki mąki, 1/2 szklanki gazowanej wody, szczypta soli, 1 łyżka oleju, sałata, plastry szynki konserwowej sos: jogurt i majonez w stosunku 1:1 + posiekana natka pietruszki + pieprz cayenne, mieszamy Przygotowanie: Mąkę, wodę gazowaną, olej i sól łączymy za pomocą trzepaczki, przygotowujemy ciasto o konsystencji śmietany, jeśli ciasto naleśnikowe jest za gęste rozrzedzamy je odrobiną wody. Naleśniki z szynką i sałatą / rolls z szynką i sałatą / roladki z naleśnika z szynką i sałatą. Ciasto na te naleśniki nie ma w składzie jajek, ani mleka podobnie jak naleśniki, które podałam na słodko z twarogiem i wiśniami. Rollsy są przygotowane z naleśnika, który skład ma jak tortilla (mąka, woda, sól i olej), do jego posmarowania przygotowałam sos jogurtowo-majonezowy z pietruszką, w składzie jest też szynka konserwowa i strzępiaste dwukolorowe sałaty 🙂 Naleśniki smarujemy sosem jogurtowo-majonezowym, obkładamy liśćmi sałaty i obkładamy plastrami szynki, naleśniki ciasno zwijamy i kroimy na skos w ok. 3-4 cm rollsy.