Ciasto na ravioli można przygotować wg przepisu na pierogi z tego przepisu: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem (23 sztuki) 100 g semoliny 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Semolinę mieszamy z jajkiem, dodajemy odrobinę soli, dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota. Ciasto przygotowałam podobnie jak na cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem i radichio. W równych odstępach układamy na jednym z nich kulki sera ricotta wymieszanego z łososiem. Na tak przygotowany pasek z farszem układamy drugi pasek i dociskamy przestrzenie między ciastem i farszem. Łososia posiekałam, wymieszałam z pokruszoną domową ricottą, dodałam posiekane listki bazylii, całość doprawiłam chili i pieprzem, jeśli farsz jest za mało słony, można delikatnie posolić. Ja postanowiłam zrobić ciasto z semoliny, jajek i odrobiny soli. Farsz do ravioli przygotowałam ze świeżej domowej ricotty (wg tego przepisu), wędzonego łososia i świeżej bazylii. Przygotowanie ravioli zajmuje niewiele czasu, szczególnie gdy ciasto przygotowuje się za pomocą haka robota.