Składniki na pastę z dodatkiem czosnku, kurkumy i papryki: 1 szkl słonecznika wcześniej namoczonego 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 2 - 3 ząbki czosnku około 1/4 szkl wody z pod kiszonych ogórków 2 łyżeczki soku z cytryny 1-2 łyżki oleju np. orzechowego (niekonieczne) sól, pieprz do smaku 1. 1 szkl słonecznika wcześniej namoczonego około 1/2 szkl wody z pod kiszonych ogórków 2 łyżeczki soku z cytryny 1-2 łyżki oleju orzechowego India (niekonieczny) sól, pieprz do smaku 1. 2. Do malaksera lub blendera przekładamy słonecznik i blendujemy na gładko, w trakcie dodajemy wodę z pod ogórków. 2. Do malaksera lub blendera przekładamy słonecznik i blendujemy na gładko, w trakcie dodajemy wodę z pod ogórków. 3. Następnie dodajemy sok z cytryny, kurkumę, paprykę wędzoną, przeciśnięty czosnek oraz doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz ewentualnie olejem.