Najlepsze krewetki w sosie mango-chili

Martyna
Obiad
26.02.2020 19:44
Najlepsze krewetki w sosie mango-chili

Składniki na sos mango-chili: – 450g pulpy mango (lub 2 świeże, miękkie i słodkie mango) – sok z 2 pomarańczy – 6cm imbiru – 1 chili – 4 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy Składniki na 3-5 porcji: – 900g krewetek Vannamei, surowych – 2 łyżki sosu rybnego – 2 łyżeczki syropu z agawy lub klonowego – sok z 1 limonki Dlatego, dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na krewetki, a mianowicie w sosie mango-chili z nutą imbiru. Przepis jest na dość porządną porcję krewetek, ale śmiało możecie przygotować go z połowy składników (z jeszcze mniejszej nie ma sensu, bo znikają w mgnieniu oka). Jeżeli używamy krewetek nieobranych, musimy pozbyć się ich pancerzy i odcinamy głowę (filmik jak to zrobić, znajdziecie tutaj), a następnie przy pomocy noża wykonujemy nacięcie wzdłuż karku krewetki, po zewnętrznej, wypukłej jej stronie i dokładnie wyjmujemy czarną, niekiedy bezbarwną żyłkę (jelito) z całej długości krewetki. Oczyszczone krewetki marynujemy w misce z sosem rybnym, syropem z agawy i sokiem z limonki, odstawiamy. Następnie dodajemy krewetki z marynatą i smażymy je z dwóch stron na dość mocnym ogniu, aż będą biało-różowe. Przy każdej ważniejszej okazji, razem z narzeczonym, w ramach świętowania chodzimy na krewetki – to zawsze taka nasza mała nagroda.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/najlepsze-krewetki-w-sosie-mango-chili/