Gorąco polecam : ) Składniki na kruche ciasto (10-12 ciasteczek): 100 g zimnego masła 165 g mąki pszennej 65 g cukru pudru 1 żółtko dodatkowo 3-4 łyżki powideł do posmarowania ciasta po upieczeniu Z podanych składników (poza powidłami) wyrobić szybko ciasto, można użyć w tym celu robota kuchennego. Składniki na kokosową bezę: 3 białka 220 g cukru 100 g wiórków kokosowych lub 50 g płatków kokosowych 60 g mąki pszennej Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (po jednej łyżce). Przygotowaną masę przełożyć na kruchy spód wyłożony powidłami i odstawić na 60 minut (u mnie nawet 90 minut), aż beza nie będzie się kleiła w dotyku. Po tym czasie pokroić na mniejsze prostokąty i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odległości między poszczególnymi ciasteczkami. Ciasteczka można przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętnym pojemniku, choć nie sądzę, aby starczyły Wam na tak długi okres czasu ; ) Smacznego : ) Pomimo, że są dość słodkie mogę je jeść bez końca : ) Są tak pyszne, że nawet mój mąż, który nie należy do miłośników kokosa bardzo je chwalił! Zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem i szkolnymi czasami, ale w moim mieście zamiast orzechów występowały z kokosem i dlatego nazywaliśmy je po prostu kokosankami.