Piotrek i Rafał zawsze proszą do mięsa o ziemniaki puree, nawet gdy podam ziemniaki w całości to widelcem rozgniatają ziemniaki na puree. A Wy wolicie ziemniaki puree, z wody, pieczone, smażone, frytki, a może ziemniaki w mundurkach z solą i masłem? Składniki na Ziemniaki puree 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki masła 150 ml gorącego mleka Ok. 1 łyżeczka soli do gotowania + ok. ½ do przygotowania puree Przygotowanie puree z ziemniaków. Gdy są miękkie garnek przykrywamy pokrywką zostawiając małą szparę przez, którą odlewamy wodę, ziemniaki w garnku jeszcze na chwilkę ustawiamy na palniku aby odparowały. Puree z ziemniaków przygotowuję średnio 2-3 razy w tygodniu. U nas ziemniaki muszą być i już! W naszym domu ziemniaki są najczęściej podawanym dodatkiem do dań mięsnych. Najczęściej podaję puree z ziemniaków ze świeżym koperkiem. Przeważnie podajemy je prosto z wody lub właśnie przyrządzamy z nich purée. Przyrządzenie pysznego puree ziemniaczanego nie jest trudne, ale aby było lekkie i puszyste trzeba postępować według pewnych zasad.