Polecam inne moje przepisy na pączki tradycyjne i nie tylko: pączki z jabłkami mini pączki pomarańczowe serowe pączki nadziewane frużeliną Pączki z konfiturą z czereśni. Składniki (na ok. 12 sztuk wielkości małej mandarynki): 250 g sera ricotta 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 20 ml spirytusu (by pączki wchłaniały mniej tłuszczu) Te pączusie są świetną alternatywę dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie tradycyjnej wersji lub wolą jednak odchudzone pączki w wersji light. Te pączki mają jedną wadę, są smaczne i Piotrek nie mógł przestać ich jeść, to znaczy przestał, gdy się skończyły 😉 Pączki z konfiturą z róży. Pączki są niezwykle szybkie w przygotowaniu, gdyż nie zawierają drożdży – odpada czas ich wyrastania. Nie są to tradycyjne pączki, gdyż bazą tego ciasta jest ser ricotta i mąka pełnoziarnista. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pączki same się obracają podczas smażenia, ale ja pomagałam sobie widelcem aby były równomiernie usmażone. Ich kształt sam robi się okrągły gdy same kulają się po wrzuceniu ich do oleju.