Sos boloński z indyka. Ragù alla Bolognese di tacchino

Jolanta
Obiad
24.02.2020 7:26
Sos boloński z indyka. Ragù alla Bolognese di tacchino

Składniki dla 3 osób na sos boloński z indyka 400 g mielonego mięsa indyka 1 marchew kawałek selera (korzeń) 1 cebula 50 ml białego wina 500 g sosu pomidorowego (passata pomidorowa) 1 liść laurowy 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka oregano Do podania makaronu: starty parmezan lub inny twardy ser Jak zrobić lekki sos boloński z indyka? Teraz dodajemy sos pomidorowy, solimy do smaku i dodajemy oregano (opcjonalnie), mieszamy wszystko razem, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem przez co najmniej 30 minut, od czasu do czasu mieszając; W międzyczasie gotujemy ulubiony makaron, który podajemy z sosem bolońskim i 1 łyżką startego sera. Ponieważ luty wygląda jak listopad, pada i wieje jak w kieleckiem i biorąc pod uwagę, że temperatury są wciąż dość niskie, na obiad postanowiłam przygotować ten boloński sos, lekki sos z mielonego indyka i sosem pomidorowym. Obieramy warzywa i ścieramy na tarce marchewkę i seler, cebulę siekamy w kostkę , szklimy cebulę na patelni na łyżce oliwy, dodajemy starte warzywa i podsmażamy z 2 minuty. Ragù di tacchino czyli po naszemu sos boloński z indyka z makaronem. Przedstawiam nasz przepis na pyszny sos bolognese z indyka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/obiad/sos-bolonski-indyka-ragu-alla-bolognese-di-tacchino/