Przepis
Składniki na biszkopt:
8 jajek
70g mąki pszennej
45g mąki ziemniaczanej
4 kopiate łyżki kakao
1 szkl. cukru
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno blachy (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 2 blaty.
Składniki na krem:
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
1 litr śmietany kremówki 36%
1/3 szkl cukru
260g powideł śliwkowych
Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać ją w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Do żelatyny dodać troszkę śmietany i wymieszać a następnie całość dodać do pozostałej śmietany. Zmiksować na gładko. Z kremu odłożyć ok 3/4 szkl do dekoracji.
Składniki na poncz:
1/2-3/4 szkl ciepłej lekko osłodzonej wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki rumu
W blaszce ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Naponczować go dokładnie i posmarować powidłami śliwkowymi. Wyrównać. Wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać, przykryć drugim blatem, naponczować i wstawić do lodówki celem schłodzenia na ok 30 minut.
Składniki na polewę:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
100ml śmietany kremówki 36%
Śmietanę i połamane czekolady umieścić w kąpieli wodnej i dokładnie rozpuścić. Wymieszać na gładko. Lekko przestudzić. Polewą polać wierzch ciasta i ponownie schłodzić. Ciasto pokroić na kwadraty, a na środku każdego z nich zrobić kleks bitej śmietany tylką dekoratorską. Smacznego :)