Składniki na roladki z karkówki w sosie: około 800 g karkówki wieprzowej 2 cebule 3 ogórki konserwowe (lub kiszone) 2 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka wody około pół szklanki mąki sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2 cm. W towarzystwie tłuczonych ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty lub buraczków, będą idealne na niedzielny rodzinny obiad. Plastry karkówki posypujemy solą i pieprzem, układamy na nich po 2-3 paski ogórka i łyżeczkę podsmażonej cebuli. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i resztą cebuli, której nie zużyliśmy na faszerowanie roladek oraz solą i pieprzem. Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym są kruche, soczyste i mięciutkie. Obtaczamy je w mące i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.