Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 bułeczka np. kajzerka 3 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej przyprawy: sól i pieprz (możesz użyć swoich ulubionych) 150 g szynki w plastrach (polędwicy, baleronu) 150 g żółtego sera w plastrach (np. gouda, edam) 200 g boczku wędzonego w cienkich długich plastrach Całą bułkę włóż do miski i zalej wodą – odstaw na chwilę, by namokła. Rozłóż na nim plastry sera i szynki, a następnie powoli zawijaj całość w rulon jednocześnie odwijając na zewnątrz folię spożywczą, by nie została w środku. Jeżeli spodziewasz się gości na obiedzie, możesz przygotować roladę kilka godzin wcześniej, włożyć do brytfanki i wstawić do lodówki, gdzie będzie sobie spokojnie czekała na wstawienie do piekarnika🙂 Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach. Na blacie rozwiń folię spożywczą, równomiernie rozłóż na niej mięsną masę formując prostokąt (formuj wilgotnymi dłońmi). Jeśli chcesz, w sam środek możesz włożyć coś ekstra, np. kawałki suszonych pomidorów, pieczarki, grzyby leśne, szpinak, ząbki czosnku, kawałki świeżej papryki, zeszkloną cebulę.