Wykorzystałem proporcje, które stosuje się do drip cake, dzięki czemu glazura ładnie zastyga na bokach i wraz z kolorową posypką sprawia, że tort wygląda bardzo realistycznie niczym pączek. 😉 Tym razem po baaardzo długim rozmyślaniu, bo pomysłów w głowie setki, a ciacho może być co roku tylko jedno, postanowiłem upiec Giant Donut Cake, czyli tort w kształcie wielkiego pączka! 🙂 Początkowo myślałem, żeby faktycznie usmażyć takiego gigantycznego pączka i nadziać go kremem, ale jedynym naczyniem, które by się do tego celu nadawało, był wok i trochę przerażało mnie wlanie do niego galona oleju. Dlatego koniec końców postawiłem na ciasto maślane, które upiekłem w silikonowej formie w kształcie pierścienia. Świetnie komponuje się z maślanym ciastem i w dodatku bardzo prosto się go robi. Ma przyjemną strukturę, bogaty smak, nie potrzebuje dodatkowego nawilżacza tak, jak biszkopt i łatwo się kroi na blaty. Dodatkowo tym razem podmieniłem cukier puder na kryształ, dzięki czemu boki ciasta mają ciekawszą teksturę, przypominającą prawdziwego pączka. Z tej okazji, jak co roku, dzielę się z Wami kawałkiem urodzinowego tortu.