Tawa Tawas. Boliwijskie pączki krojone

Jolanta
Ciasta
18.02.2020 6:47
Tawa Tawas. Boliwijskie pączki krojone

Polecam dla tych co lubią szybie gotowanie i szybkie jedzenie, szybko je się robi i znikają też ekspresowo 😉 Jak przygotować błyskawiczne pączki Tawa Tawas na Karnawał i Tłusty Czwartek? składniki na ok. 50 sztuk pączków Tawa Tawas: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Z ciasta formujemy wałeczki jak na kopytka, które następnie lekko spłaszczamy i kroimy po skosie na niewielkie romby (około 3 cm tak jak kopytka). Te pączki same się obracają na drugą stronę, więc nie ma obawy że się spalą. Właściwie oprócz mleka niczym się nie różnią od moich jogurtowych pączków, które również kroję, ale nie w romby tylko w kwadraciki 😉 Pączki Tawa Tawas odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem, można je też polać płynnym miodem. Tłusty Czwartek w tym roku przypada 20 lutego, czyli za 2 dni i zgodnie z polską tradycją można się w tym dniu opychać pieczonymi i smażonymi słodkościami bez umiaru. Smaży się je na głębokim tłuszczu na złoto. Sposób wykonania przypomina szagówki, czyli wielkopolskie kopytka, wałki ciasta kroi się na szagę, czyli po skosie. Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie. Przepis znalazłam na grupie na FB GOTOWANIE – przepisy, zdjęcia, porady. Smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z każdej strony. W smaku trochę podobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/tawa-tawas-boliwijskie-paczki/