Zupa pomidorowa z warzywami

Zupy
06.04.2020 11:54
Zupa pomidorowa z warzywami

Składniki na 2,5-litrowy rondel: - 1 puszka pomidorów (ok. 400 g) (ewentualnie 300-400 ml przecieru pomidorowego lub 150 g koncentratu pomidorowego) - 2 marchewki - 1 korzeń pietruszki - 1 kawałek selera - 1 cebula - 2-3 ziemniaki - 2 liście laurowe - 2 ziela angielskie - 2 ząbki czosnku - 1,5 litra bulionu lub wody - łyżka oliwy, oleju lub masła - łyżeczka słodkiej papryki mielonej - szczypta ostrej papryki mielonej lub pieprzu - sól - gęsta śmietana 18% do podania Tym, którzy są przyzwyczajeni do klasycznej pomidorowej z ryżem lub makaronem, polecam małą odmianę, czyli zupę pomidorową z warzywami😊 Jadałam taką w dzieciństwie. Jeżeli pomidory dodasz na początku gotowania, wywar stanie się kwaśny – ryzykujesz wtedy, że warzywa się nie ugotują i pozostaną twarde. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę – zeszklij.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarnesos.com.pl/zupa-pomidorowa-z-warzywami/