Sernik różany – składniki: Spód: 100 g herbatników 70 g roztopionego, przestudzonego masła 2 łyżki marmolady różanej Masa serowa: 1 kg białego sera mielonego 3 razy (lub bardzo dobrej jakości sera już zmielonego) 1 jajko 3 kopiaste łyżki marmolady różanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 pełne łyżki cukru Wierzch ciasta: 100 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 30% łyżka masła 2 łyżki marmolady różanej (jeżeli jest gęsta to podgrzewamy z łyżką kremówki) Sernik różany bardzo ładnie wygląda przyozdobiony odrobiną marmolady, więc na jego wierzch wyłożyć dwie łyżki marmolady. Sernik z dynią i polewą z palonej białej czekolady Sernik z bezą i borówkami Gdy zostają mi tarte płatki róż albo marmolada różana to najłatwiej jest je wykorzystać do ciasta, a w połączeniu z białym serem smakuje fenomenalnie. Jeżeli marmolada jest bardzo gęsta, to podgrzać ją w garnuszku z odrobiną śmietanki kremówki. Ser wyłożyć na spód ciasta i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem. Na ciasteczkowym spodzie rozsmarować dwie łyżki marmolady różanej. W rondelku na malutkiej mocy palnika podgrzać kremówkę, połamaną czekoladę oraz łyżkę masła. Sernik różany – wykonanie: Ciasteczka pokruszyć na pył. Wyłożyć na spód formy do pieczenia wyłożonej papierem, wygładzić i łyżką ucisnąć. Sernik różany to w okresie Tłustego Czwartku to sernik, który robię prawie każdego roku. Sernik tiramisu – pieczony, na dużą blaszkę Sernik Harataniec Fit