Tureckie gozleme z wołowiną Z podanych proporcji wyjdzie 5 gozleme Gozleme – składniki na ciasto: ⦁ 4 szklanki mąki uniwersalnej + do podsypywania ⦁ 320 ml wody ⦁ 1 jajko ⦁ 2 łyżeczki soli Gozleme – składniki na farsz: ⦁ 30 dag mielonej wołowiny ⦁ 1 pomidor ⦁ 100 g bakłażana ⦁ 1 cebula ⦁ 1 ząbek czosnku ⦁ 1 nieduża żółta czerwona ⦁ pęczek szczypiorku ⦁ sól, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka w proszku ⦁ oliwa do smażenia Gozleme – wykonanie: Jest też uznawana za jedną z trzech najbardziej rozwiniętych na świecie – łączy w sobie smaki Europy i Azji, więc zawsze, gdy sięgam po nowy pomysł na tureckie danie, wiem, że będę przyjemnie zaskoczona. Nie ma tutaj nic na tle religijnym – w żadnym wypadku, po prostu trzeba to otwarcie przyznać, że kuchnia turecka jest naprawdę przepyszna. Składniki na ciasto umieścić w naczyniu i wyrobić na jednolitą masę. Ten płaski chlebek wypełniony pikantnym mięsnym farszem i podpieczony na patelni, jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale i bardzo smaczny. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany drobniutko ząbek czosnku, cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażać aż zmiękną. Każdą z nich rozwałkowywać na stolnicy oprószonej mąką na jak najcieńszy placek. Gozleme smażyć na natłuszczonej patelni na złoty kolor. Dziś postawiłam na mieloną wołowinę ku uciesze mojego męża, bo wołowina jako farsz robi tutaj ogromną robotę.