Pączki z serka homogenizowanego - gotowe w 5 minut! REWELACJA!

Helka
Desery
15.02.2020 20:48
Pączki z serka homogenizowanego - gotowe w 5 minut! REWELACJA!

Smacznego! Co zrobić, żeby wewnątrz pączków z serka homogenizowanego ciasto nie było surowe? kulki ciasta nie mogą być zbyt duże – mniejsze kulki szybciej usmażą się w środku olej nie może być zbyt mocno rozgrzany; najlepiej po dokładnym rozgrzaniu oleju zmniejszyć moc palnika na ciut większą niż minimalny płomień, dzięki czemu pączki usmażą się w środku zanim będą za mocno przyrumienione z zewnątrz Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego szybkiego i prostego przepisu na pączki z serków homogenizowanych. Pączki z serka homogenizowanego przepis Kto czyta mojego bloga od dawna, ten z pewnością zna już mój sprawdzony przepis na pączki serowe w 5 minut, który jest hitem każdego roku na Tłusty Czwartek. Przepis na pączki z serka homogenizowanego: Wszystkie składniki na mini pączki z serków homogenizowanych powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego odpowiednio wcześniej należy wyciągnąć z lodówki serki Danio oraz jajka. Składniki na pączki z serków homogenizowanych: 280 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie Danio 2 x 140 g) 2 jajka rozmiar M 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 225 g (przy założeniu, że 1 nie wypełniona po brzegi szklanka ma 150 g mąki pszennej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 Ciasto na pączki wychodzi dość kleiste (tak jak widać, to na wyżej załączonym zdjęciu), więc do formowania pączusiów polecam wykorzystać talerzyk z wylaną na nim warstwą oleju. Jeśli chcecie dać pączki z serka homogenizowanego dzieciom bądź kobietom w ciąży, to spokojnie, nie musicie się martwić, że dodajecie do nich alkohol, ponieważ podczas smażenia alkohol wyparuje z ciasta. Należy najpierw wewnętrzne strony dłoni zanurzyć w oleju, potrzeć jedną rękę o drugą, by dokładnie obeszły tłuszczem, a następnie wyłowić niewielką porcję ciasta na pączki i formować mini kuleczki wielkości orzecha włoskiego (takie na ok. 3-4 cm średnicy). czubata łyżka cukru pudru – ok. 15 g 1 łyżka wódki lub spirytusu (ewentualnie octu) szczypta soli Dodatkowe składniki: olej rzepakowy do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia pączków, ale można też je podawać np. z sosem czekoladowym lub nadziane marmoladą bądź kremem budyniowym Pączki z serków homogenizowanych po wypłynięciu na powierzchnię same się odpowiednio obracają, rumieniąc z każdej strony podczas smażenia. Zaś zbyt wysoka temperatura oleju spowoduje, że pączki spalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe, dlatego BARDZO WAŻNE jest, by temperatura smażenia była odpowiednia. Zamiast serka Danio może być użyty inny, np. serek homogenizowany Tutti z Biedronki, należy jednak zwrócić uwagę na odmierzenie odpowiedniej ilości serka do pączków. W tym roku postanowiłam dodać na bloga kolejne mini pączki, robione na wzór właśnie tych poprzednich. TAKA UWAGA: robiłam też wersję tych pączków z 250 gramami mąki pszennej, aczkolwiek wersja z odrobiną mniej mąki (czyli 225 g) wychodzi delikatniejsza, mniej zbita. Jako, że ciasto na pączki robi się bardzo szybko, to robienie pączusiów należy rozpocząć od odpowiedniego rozgrzania oleju rzepakowego. W międzyczasie, gdy olej rzepakowy się nagrzewa, należy przygotować ciasto na pączki. Przepyszne pączki z serka homogenizowanego, których wykonanie zajmie Wam mniej czasu niż pójście do cukierni po gotowe pączusie. Usmażone mini pączusie wykładać na talerz wyłożony kuchennymi ręcznikami papierowym, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/paczki-z-serka-homogenizowanego/