Po upływie 5 minut mieszamy śmietankę i czekoladę na gładką, jednolitą masę i wstawiamy do lodówki na ok. 10 minut żeby stężała. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady (u mnie 85%) 100 ml śmietanki 36% dodatki do dekoracji (kakao, cukier puder, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, kolorowe posypki) Mam dla Was przepis na pyszne czekoladowe trufle, które robi się szybko i przede wszystkim prosto. Dlatego mam coś dla wszystkich zabieganych i zapracowanych osób, które nie miały wcześniej czasu, by nawet o nich myśleć. Po tym czasie wyjmujemy ją z lodówki i za pomocą łyżki porcjujemy nasze trufle. Podarujcie więc swojej drugiej połówce pudełko własnoręcznie robionych trufli – na pewno to doceni 😉 Na 1 truflę potrzeba ok. ½ łyżki stołowej masy. Śmietankę podgrzewamy w rondelku tak by była gorąca, ale nie dopuszczamy do jej zagotowania.