Churros - najlepszy przepis!

Helka

Desery

14.02.2020 21:52

Churros - najlepszy przepis!

Dodatkowe składniki: olej rzepakowy lub smalec do smażenia na głębokim tłuszczu ewentualnie cukier puder lub cynamon do oprószenia churros Co jeszcze będzie potrzebne do zrobienia churros? szpryca cukiernicza lub rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki (u mnie taka jak na zdjęciu poniżej); niestety nie sprawdzą się tutaj jakiekolwiek woreczki strunowe, ponieważ ciasto jest dość gęste i z reguły dzieje się tak, że woreczek rozrywa się przy wyciskaniu ciasta nożyczki lub ostry nóż do odcinania ciasta dość głęboka patelnia lub szeroki garnek do smażenia churros na głębokim tłuszczu widelec lub szczypce do obracania chrrosów podczas smażenia łyżka cedzakowa do wyjmowania churros po usmażeniu ręczniki papierowe kuchenne do odsączania churrosów z nadmiaru tłuszczu opcjonalnie termometr do pomiaru temperatury oleju; jeśli jednak nie mamy takiego specjalnego termometru, to spokojnie do dna naczynia z tłuszczem wystarczy, że przytkniemy koniec drewnianej łyżki – gdy dookoła niej będą szybko pojawiać się pęcherzyki powietrza, to będzie to oznaczać Zwykle churros podaje się na słodko, aczkolwiek w Urugwaju można je spożywać w wersji na wytrwanie z dodatkiem stopionego sera. Jeśli chodzi o churros moczone w czekoladzie, to wtedy zwie się je chocolate con churros (w Katalonii jest to odpowiednio xurros i xocolata) i są one tradycyjną przekąską noworoczną spożywaną tuż po nocy sylwestrowej. Kolejno warto zaopatrzyć się w średniej wielkości garnek, najlepiej dość szeroki, by jednocześnie dało się smażyć jak najwięcej churros (bo wychodzi ich bardzo dużo – około 100 sztuk wężyków o długości 7-8 cm). Jeśli macie ochotę wypróbować tych hiszpańskich słodkości na zbliżający się Tłusty Czwartek, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego poniższego sprawdzonego przepisu na chrupiące churros z sosem czekoladowym. Składniki na ciasto do churros: 1 szklanka* mąki pszennej tortowej – ok. 150 g 1 szklanka wody – 250 ml 100 g masła (pół kostki) 2 lekko czubate łyżki cukru szczypta soli 3 jajka rozmiar M * szklanka o pojemności 250 ml Churros można jeść samodzielnie, oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie sosu czekoladowe, na który również znajdziecie przepis w tym wpisie. Jeśli chodzi o sam smak churros, to w smaku przypominają nieco gniazdka poznańskie, ale to dlatego, że również są na bazie ciasta parzonego. Wracając jednak do samych xurro, to odnosząc się do ich smaku, można rzec, że po usmażeniu ciasto to jest bardzo chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku. Churrosy, poza Hiszpanią znane są również w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, Turcji, Portugalii, a także we Francji, gdzie mówi się na nie chichis lub chonchons. Smażyć churros z obu stron na złoty kolor (czas smażenia wynosi po około 2 minuty z każdej strony). W Hiszpanii churros są bardzo popularne przez cały rok i możne je kupić w specjalnych sklepach zwanych Churrería (w Katalonii Xurreria). , że najprawdopodobniej tłuszcz (olej lub smalec) jest wystarczająco rozgrzany Przepis na Churros: Jak zrobic churros? Ciekawostką jest również to, że u nas churrosy uchodzą głównie za przysmak na Tłusty Czwartek, zaś w Hiszpanii to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych. W szerokim garnku, głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzać olej rzepakowy do temperatury 175-180 st. C (ważne jest, by temperatura nie była niższa, bo wtedy churrosy będą nadmiernie chłonąć tłuszcz i wyjdą mało chrupiące oraz nieapetyczne). Wytwarzane są z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażone są w wysokiej temperaturze. Jak już pewnie zauważyliście, churros, tak jak pączki hiszpańskie (zwane u nas gniazdkami poznańskimi) robi się z ciasta parzonego. Wstawić garnek na palnik i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity sos. Następnie za pomocą tegoż to rękawa lub szprycy wyciskać bezpośrednio na rozgrzany olej podłużne ‘węże’ z ciasta parzonego. Do wykonania churros możecie użyć rękawa cukierniczego lub specjalnej szprycy z końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki. Tak jak w przypadku gniazdek poznańskich, tutaj również ważne jest, by temperatura oleju miała około 175-180 st. C, by churrosy nie wchłaniały zbyt wiele tłuszczu. Po usmażeniu wyławiać churrosy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Składniki na sos czekoladowy: 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej wedle uznania) 70 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Temperatura oleju nie powinna być także zbyt wysoka, by te hiszpańskie wypieki zbyt szybko się nie przypalały z zewnątrz. Ten wypiek od jakiegoś czasu jest również popularny u nas w Polsce, zwłaszcza jako wypiek na Tłusty Czwartek. Churros – to tradycyjny wypiek hiszpański w formie podłużnej pałeczki, która w przekroju ma kształt gwiazdy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/churros/