Krówka czekoladowa z wiśniami - składniki na krem czekoladowy: - 500 ml śmietany kremówki 30% - 200 g gorzkiej czekolady - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wody - 400 g wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu Krówka czekoladowa z wiśniami - składniki na krem śmietanowy: - 400 ml śmietany kremówki 30% - 250 g mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka żelatyny - 1 łyżka wody Krówka czekoladowa z wiśniami - pozostałe składniki: - około 400 g herbatników maślanych - 400 g kajmaku - gorzkie kakao do oprószenia Krówka czekoladowa z wiśniami to przepyszne ciasto bez pieczenia składające się z trzech warstw: czekoladowej z wiśniami, kajmakowej i śmietanowej. :) - Krem śmietanowy z mascarpone wyłóż na herbatniki. - Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny krem. - Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Żelatynę zalej jedną łyżką zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. - Pozostałe 400 ml śmietany kremówki ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i rozpuszczoną oraz ostudzoną czekoladę z kremówką. - Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. - Przygotuj krem śmietanowy z mascarpone.