Powstało coś nowego, kolorowego, a jednocześnie pysznego w smaku Kaki i mozzarella a’la caprese 🙂 Kaki (persymona, hebanek, hurma, hebanowiec, sharon, szaron) pochodzi z obszarów Azji i Ameryki Pd, wyczytałam w Poradniku Zdrowie, że jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera witaminę C, posiada bogactwo związków fitochemicznych, wykazujących działanie przeciwutleniające, Jeśli w ciągu dnia dopada mnie głód to przygotowuję ekspresową sałatkę a’la caprese z różnych składników n.p. z buraka, z kiwi, z awokado. Umyte, obrane cienko ze skórki kaki oraz odsączony z zalewy ser mozzarella kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu naprzemiennie jak tradycyjną sałatkę caprese. Jak przygotować sałatkę z kaki z mozzarellą a’la Caprese? Postanowiłam zrobić kolejny eksperyment wzorując się na włoskiej sałatce caprese i połączyć ser mozzarella, (który zawsze mam w lodówce) ze słodkim owocem kaki.