Mus czekoladowy

Aleksandra
Desery
13.02.2020 18:10
Mus czekoladowy

Składniki: - 200 g gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości kakao nie mniej niż 70% - 3 duże jajka - 50 g cukru - 30 g masła - 4 łyżki mleka - pół szklanki ( 125 ml ) śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej - 2 łyżki likieru pomarańczowego ( może być też likier Amaretto, likier kawowy lub brandy ) Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 1 minutę po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Do przestudzonej masy czekoladowej dodawać żółtka, jedno po drugim, mieszając rózgą kuchenną po każdym dodaniu, do połączenia składników. Mniej więcej 1/3 ubitych białek dodać do masy czekoladowej i wymieszać energicznie rózgą kuchenną, dla rozluźnienia konsystencji. A taki mus czekoladowy to wymarzony deser dla tych, którzy czekoladę wprost kochają ( ale oczywiście nie bardziej od swojej drugiej połówki ;)). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Schłodzony mus można podać ze świeżymi owocami; ja podałam z pestkami granata :). Roztopić w kąpieli wodnej, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą i powstanie gładka, błyszcząca masa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2020/02/mus-czekoladowy.html
Opowieści z piekarnika

Opowieści z piekarnika

Aleksandra

facebook