KREM Z POMIDORÓW I BATATA Z PIECZONĄ CIECIORKĄ

Agnieszka
Zupy
13.02.2020 11:44
KREM Z POMIDORÓW I BATATA Z PIECZONĄ CIECIORKĄ

Składniki: 1 litr passaty pomidorowej 1 duży słodki ziemniak 1 puszka cieciorki konserwowej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżka oleju Jeśli lubisz kremowe zupy koniecznie spróbuj kremu z ziemniaków i pora, super prostego kremu z groszku Nigeli Lawson lub oryginalnego, włoskiego przepisu na krem z kapusty i parmezanu. Krok 2 W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Nasza zupa krem ma jeszcze jeden walor: kiedy ją przygotowujesz od razu, niemal z tych samych składników możesz zrobić jeszcze jedno danie: wegetariańskie chilli. Zupa krem pomidorowo-batatowa powstaje w bardzo prosty sposób: robisz zawiesisty sos pomidorowy, pieczesz batata i cieciorkę. Krok 1 Wlej do garnka passatę, dodaj małą cebulę, ząbek czosnku, liść laurowy, łyżkę masła. Wstaw na kuchenkę podgrzewaj, aż passata się zagotuje, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu. Z sosu pomidorowego usuń cebulę, ząbek czosnku i liść laurowy, dodaj upieczonego batata. Krem z pomidorów to najprostsza zupa, niesamowicia łatwa do przyrządzenia, smaczna i bardzo zdrowa. Jak z robić obiady na cały tydzień i nie zwariować. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól, polej łyżką oleju, wymieszaj. Potem, jak w każdej zupie krem, miksujesz składniki i gotowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/przepis-dnia-krem-z-pomidorow-i-batata-z-pieczona-cieciorka/