Mleczne bułeczki z makiem

Jolanta
Ciasta
03.06.2016 7:25
Mleczne bułeczki z makiem

A moja Domowa konfitura wiśniowa zwieńczyła moje dzieło piekarnicze 😉 Składniki na 10 bułek: 500 g mąki pszennej + 3 łyżki 7 g drożdży suszonych lub 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 60 g masła 1 jajko 7 łyżek cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego ½ łyżeczki soli Rozkłócone 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułek do posypania mak Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki cukru waniliowego, drożdże i mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, łączymy i czekamy aż zaczyn ruszy i zacznie się pienić. Najpyszniejsze są zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, pierwsze 2 zjadamy z Piotrem bez niczego jeszcze gorące, mimo, że babcia mnie zawsze ostrzegała, żeby poczekać aż przestygną, bo od gorących bułek można dostać skrętu kiszek, ale jakoś nigdy mi się te kiszki nie skręciły 😉 ! Następnego dnia bułeczki też są świeże, ale u nas rzadko jakaś zostaje, a gdy czasami jakaś przypadkiem zostaje też smakuje wyśmienicie 🙂 A przepis na te mleczne bułki z makiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają. Mleczne bułki z makiem uwielbiamy gdy są świeże, gorące i puszyste, te bułeczki mają lekko maślany smak i do tego są delikatnie słodkie. Podobne w smaku bułki kupowałam sobie w pobliskiej cukierni, gdy wracałam ze szkoły i takie same bułeczki maślane piekła moja babcia, gdy do niej przyjeżdżałam na weekend. Następnie wyjmujemy bułki, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, po wyjęciu bułek zwiększamy temperaturę do ok. 200 stopni C, wstawiamy blachę ponownie do piekarnika i pieczemy około 15 minut aż się zarumienią. Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami, są równie pyszne jak te mleczne. My lubimy jeść mleczne bułki z konfiturą, w tym zestawieniu kochają je chyba wszyscy, zarówno dzieci i dorośli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/mleczne-buleczki/