Składniki na taratuszki – rosyjskie faworki na kefirze: 500 ml kefiru 500 g mąki pszennej + około 100 g do podsypywania 4 łyżki masła jajko pół łyżeczki sody łyżka wódki lub spirytusu 3 łyżki cukru szczypta soli ok. szklanka oleju do smażenia cukier puder po podsypania Przygotowanie Masło roztapiamy i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Najlepiej smakują na świeżo, natomiast na drugi dzień, jeśli nie trzymamy ich w nakrytym pojemniku mogą stwardnieć. Taratuszki czyli rosyjskie faworki na kefirze to świetna przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. Ciasto dzielmy na dwie części i po kolei rozwałkowujemy na grubość kilku minimetrów. Z podanych składników wyjdzie ich naprawdę dużo, nie liczyłam dokładnie ile sztuk, ale ułożone zostały na czterech talerzach. Po tym czasie przekładamy je na stolnicę i jeszcze raz krótko zagniatamy, podsypując mąką do momentu, aż przestanie lepić się do dłoni. Smażymy je na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron. Ratuję je wtedy wkładając na pół minuty do mikrofalówki, ewentualnie maczam w herbacie.