Domowe sushi

Kasia
Przekąski
10.02.2020 6:36
Domowe sushi

Domowe sushi Domowe sushi – składniki: - 6 alg nori - 400 g ryżu do sushi - na zalewę do ryżu: 10 łyżek octu ryżowego białego, 7 płaskich łyżek cukru, łyżeczka soli - wasabi - 1 opakowanie naturalnego serka kanapkowego - 2 liście sałaty lodowej - szczypior - 150 g wędzonego łososia - 1 zielony ogórek - pół czerwonej słodkiej papryki Domowe sushi – wykonanie: W pierwszej kolejności należy przygotować ryż. Domowe sushi kroimy bardzo ostrym nożem na kawałki 2-3 cm i podajemy z sosem sojowym, odsączonym marynowanym imbirem, a także z wasabi. - Odlej wodę z ryżu, nalej świeżej tak, aby była 1 cm ponad poziom ryżu i wstaw na palnik. Takie futomaki składa się z alg nori, ryżu, ryby oraz kilku dodatków w środku (minimum czterech). Pierwsza sprawa jest taka, że domowe sushi jest naprawdę proste (gotujemy ryż, smarujemy nim nori, układamy dodatki i zwijamy). Czasem ryż smaruje się serkiem naturalnym, co bardzo Wam polecam, bo jest jeszcze pyszniej, a do tego warto dać odrobinkę wasabi do środka. Całość zawiń w jak najciaśniejszy rulon, zaczynając od strony z warzywami i kończąc na pustym końcu nori. Ja kładę na nóż dosłownie pasek 1 cm wasabi i tak smaruje ryż. - Gdy woda się zagotuje, przykryj ryż i na malutkiej mocy palnika gotuj 15 minut. Na ryżu rozsmaruj płaską łyżkę serka oraz odrobinę wasabi. Stawia się tutaj na świeże warzywa – ogórek, awokado, cukinia, papryka, dymka i tym podobne. Na serek połóż pozostałe składniki: pasek ogórka, ryby, papryki, sałaty oraz jeden szczypior. Sushi dzięki temu zyskuje na wyrazistości, trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić! Na macie bambusowej (można użyć także papieru do pieczenia) połóż nori śliską stroną do dołu. Druga rzecz natomiast – domowe sushi jest znacznie lepsze niż gotowe. Wymieszaj ocet, cukier oraz sól i także pozostaw na 20 minut. Wasabi jest bardzo ostre i chodzi jedynie o to, aby podkreślić smak całości. Można to zrobić dnia poprzedniego, a już z pewnością trzeba go ugotować wcześniej, ponieważ musi być chłodny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2020/02/domowe-sushi.html