🙂 SKŁADNIKI - 500 g mąki - 200 ml mleka - 3 żółtka - 1 całe jajko - 50 g cukru - 75 g roztopionego masła - 20 g świeżych drożdży - ½ łyżeczki soli - 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) - 100 g cukru - 4 żółtka - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - kilka kropli olejku migdałowego 🙂 Pączki usmażyłem z tradycyjnego sprawdzonego przepisu na pulchne ciasto drożdżowe z dużą ilością żółtek, z którego korzystam już od lat. Każdy pączek nadziany jest solidną porcją kremu kokosowego, który jest odpowiednikiem francuskiego crème pâtissière z tą różnicą, że ugotowany jest na bazie mleka kokosowego, co nadaje mu oryginalnego i intensywnego smaku. Lukier kokosowy: - 1 szklanka cukru pudru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią - Wyrośnięte ciasto połóż na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na około 1-1.5 cm. Gdy będzie już miękkie i lśniące włóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Za wysoka spowoduje, że pączki będą z wierzchu usmażone, a w środku surowe, zaś przy za niskiej nabiorą one za dużo tłuszczu. Dzięki temu pięknie rosną z charakterystyczną żółtą obwódką, a w środku są mięciutkie i tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach. Za pomocą szklanki wytnij okręgi o średnicy ok. 6 cm, a następnie odstaw je pod przykryciem na 20-30 minut do wyrośnięcia. Rondel wstaw z powrotem na ogień i gotuj, cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Ten przepis na pączki kokosowe to moja nowa propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Gotowy krem wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. I nawet jeśli tak, jak ja wolicie te klasyczne z konfiturą różaną, to warto od czasu do czasu zrobić wyjątek i spróbować czegoś nowego. - Tak przygotowane pączki odstaw na około godzinę, aby polewa zastygła. - Następnie krem przełóż do szprycy z długą tylką i nadziej nim usmażone i wystudzone pączki. - Pączki smaż z każdej strony po około 2 minuty. - Żółtka oraz obie mąki zmiksuj na gładką pastę za pomocą blendera.