Ptysie z bitą śmietaną

Jolanta
Ciasta
10.02.2020 8:11
Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną i cukrem pudrem doskonale pasują na Sylwestrowe czy Karnawałowe przyjęcie, nie trzeba ich kroić, są lekkie, delikatne z lekkim śmietanowym kremem, któremu można dodać dodatkowy efekt końcowy dodając świeże owoce np. maliny czy borówki. Składniki na 16 sztuk: 1 szklanka wody, 100 g masła lub margaryny, szczypta soli, 1 szklanka mąki pszennej, 4 jajka, 330 l śmietany 30% cukier puder do posypania, Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 200 ºC, Wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy, dodajemy 1/2 kostki pokrojonego masła. Ptysie to ciasto wykonane z ciasta parzonego, które kroi się na pół a następnie nadziewa: bitą śmietaną, domowym kremem czy też budyniem. Gdy ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od garnka jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu aż ciasto się dokładnie odparuje i zaparzy, garnuszek zdejmujemy z ognia. Przepis na ptysie jest bardzo łatwy i prosty, a przygotowanie ciasta parzonego wraz z pieczeniem i nadziewaniem kremem ptysi zajmuje dosłownie 45 minut. Za pomocą końcówki rękawa cukierniczego formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe ptysie z ciasta (wystarczy 2 razy zrobić obrót). Po upieczeniu ptysie studzimy na kratce, gdy ostygną ostrym karbowanym nożem przekrawamy ptysie na pół. Gdy ptysie stygną przygotowujemy krem ze śmietany, śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/ptysie-z-bita-smietana-przepis-na-ptysie/