Perliczka po prowansalsku w białym winie i z warzywami

Łukasz
Obiad
03.01.2016 11:55
Perliczka po prowansalsku w białym winie i z warzywami

Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Perliczka: 1 perliczka (ok. 1,2 kg) 1 cukinia 3 marchewki 3 pietruszki ½ selera 2 czerwone cebule 1 główka czosnku 1 cytryna kiść pomidorków koktajlowych 1 butelka białego wytrawnego wina kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeżo mielony czarny pieprz sól morska Brukselka pod kruszonką: 70 dag brukselki 2 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki wędzonej 2 ząbki czosnku ćwiartka cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól PRZYGOTOWANIE Perliczka Ptaka dokładnie umyj i wydepiluj z pozostałych piór za pomocą pęsety. Przygotuj kruszonkę, mieszając bułkę tartą z wędzoną papryką, otartą skórką z wyparzonej cytryny, startymi ząbkami czosnku, świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W moździerzu utłucz 2 ząbki czosnku z łyżeczką posiekanego tymianku, łyżeczką posiekanego rozmarynu, skórką otartą z wyparzonej cytryny i łyżką oliwy. Podawaj na talerzach wraz z warzywami i upieczoną brukselką oraz oczywiście z lampką białego schłodzonego wina. Pozostałe cząstki owocu umieść na wierzchu warzyw wraz z pomidorkami koktajlowymi (razem z gałązką). Ja postanowiłem postawić na perliczkę, którą podaną właśnie w taki sposób miałem okazję jeść trzy miesiące temu we Francji i z tęsknoty postanowiłem ten smak powtórzyć. Perliczkę podałem również z brukselką pieczoną pod kruszoną z bułki tartej zamiast ziemniaków, by było jeszcze lżej i pyszniej. Ptaka po zabiegu w SPA umieść w rondlu, pamiętając o tym, aby uprzednio związać mu delikatnie nogi, aby nie uciekł. Ów mieszankę wmasuj dokładnie w skrzydła, nogi i tułów, pamiętając o tym, by część wonnych olejków umieścić również pod skórą i w odwłoku. W moim domu na takie okazje zwykle przyrządza się drób pieczony w całości lub sztukę mięsa. Danie obowiązkowo podajemy z lampką wina użytego do pieczenia, np. Chardonnay, które spowoduje, że znajdziemy się w niebie. Marchew i pietruszkę pokrój w talarki, seler w paski a cebulę w ósemki. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 20-30 minut, pamiętając o częstym podlewaniu perliczki, aby nie było jej sucho, a jej skóra ładnie się zarumieniła. Perliczkę odstaw na dwie godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc. Tym przepisem pragnę Wam pokazać, że drób to nie tylko kurczak, choć jego również możemy przygotować w tak wykwintny i jednocześnie prosty sposób. Do tego duża ilość pysznych warzyw, których słodycz nabrana podczas pieczenia zostaje przełamana sokiem z cytryny. Delikatne białe mięso o subtelnym smaku białego wina i ziół prowansalskich wprost rozpływa się w ustach. Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2016/01/pintade-la-provencale-czyli-perliczka.html