Babeczka Hrabina.

Joanna
Ciasta
08.02.2020 17:37
Babeczka Hrabina.

również 🙂 Składniki: Blaszka 12×25 cm 200 g masła 130 g cukru trzcinowego skórka otarta z jednej pomarańczy 5 jajek 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przełożenie: 150 g czekolady mleczna lub gorzka wedle smaku 50 ml śmietanki kremówki 30 % Polewa: 100 ml śmietanki kremówki 30 % 75 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: Wszystkie składniki na babeczkę powinny być w temp.pokojowej. Czekoladę połamać na kosteczki,w małym rondelku podgrzać śmietankę,wrzucić czekoladę,i chwilkę podgrzewać na małym ogniu,aż czekolada zacznie się rozpuszczać,wymieszać łyżką i odczekać,aż polewa trochę przestygnie. Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady,zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę,energicznie wymieszać i odstawić do przestygnięcia,gdy polewa zaczyna lekko ściągać polać babeczkę i równomiernie rozsmarować po wierzchu. Ułożyć na boku i każdy pasek babki smarować czekoladą(można przed smarowaniem czekoladą nasączyć %,u mnie w domu jest dziecko,także pominęłam),po przesmarowaniu,chwilkę odczekać,i posmarować jeszcze raz,przyłożyć pasek babki itd.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2019/03/babeczka-hrabina/