Przepis
Składniki:
225 g truskawek
2 łyżki cukru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka
1 łyżka mleka w proszku
1 gałka lodów truskawkowych
Truskawki obierz z szypułek i pokrój na ćwiartki. Posyp je cukrem, dodaj kilka kropli wanilii i włóż do zamrażarki na około 1 godzinę.Do lodówki lub zamrażalnika włóż 2 szklanki, aby je nieco schłodzić.Jak już truskawki zamarzną na kamień wrzuć je do pojemnika od blendera i zalej szklanką mleka. Miksuj, aż truskawki będą całkowicie rozdrobnione.Dodaj mleko w proszku i miksuj dalej (dzięki mleku w proszku shake będzie mieć bardziej kremowy smak).Dodaj gałkę lodów truskawkowych i zmiksuj.Shake truskawkowego przelej do schłodzonych szklanek, ozdób je truskawkami i natychmiast wypij!