Składniki: Na ciasto: 250 g masła lub margaryny 250 g cukru (można dać mniej do 220 g) 6 płaskich łyżek kakao 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem wanilinowym) 2 szklanki mąki 5 jajek rozmiar L 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe (takie na 500 ml wody) 750 ml wody do rozpuszczenia galaretek 400 g owoców – maliny lub wiśnie marmolada do przełożenia ciasta – najlepiej wiśniowa Przygotowanie: Formę (21×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Bazą stał się przepis na popularnego murzynka, którego przełożyłam marmoladą i podałam z dużą ilością owoców zatopionych w galaretce. Do tego mała filiżanka kawy prosto z Włoch i… czas na ploteczki 😉 Po pyszne włoskie kawy warto zajrzeć do kawwa.pl Dziś wersja gold. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody (wody dodaję mniej niż w oryginalnym przepisie). Ona uwielbia czekoladowe smaki w połączeniu z kwaskowatymi owocami jak maliny czy wiśnie. Ciasto czekoladowe z owocami i galaretką, to delikatny, wilgotny wypiek pełen pysznych dodatków. U mnie to ciasto najczęściej pojawia się, gdy moja przyjaciółka wpada z wizytą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do masy kakaowej, dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy i mieszamy składniki do połączenia. Ciasto czekoladowe z owocami, marmoladą i galaretką. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając 2 łyżki cukru (wcześniej odłożone). Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Galaretkę nakładamy na owoce dopiero, gdy zacznie lekko tężeć. Zostawiamy 2 łyżki cukru, resztę wsypujemy do garnuszka i dodajemy masło, cukier, wodę i kakao. Studzimy ciasto i kroimy wzdłuż na dwa blaty. Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne ciasto.