Liczba porcji: 70 pierogów Kaloryczność kcal: 50 w 1 pierożku Składniki na ciasto na pierogi 500 g mąki pszennej np. typ 500 1 szklanka gorącej wody - 250 ml 4 łyżki oleju - 50 ml pół łyżeczki soli Już na samym początku wspomnę o tym, że w najbardziej tradycyjnej wersji ciasto na pierogi może zawierać jajko, ale nie zawiera w składzie oleju. Można użyć formy do pierogów i uszek Ravioli lub skleć je ręcznie na małe pierożki lub na pierożki w stylu uszek. Składniki na farsz 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny pół średniej cebuli - 140 g 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju lub smalcu 1 żółtko jajka 50 ml bulionu przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu U mnie jest to wołowina z wieprzowiną, ale można też użyć mięsa z indyka, jagnięciny lub baraniny lub nawet ryby. Możesz też użyć wyłącznie jednego typu mięsa lub też sięgnąć po mięso z indyka, cielęcinę lub baraninę a nawet surowe mięso ryby. Farsz mięsny ma być mokry, ale i zawarty na tyle, by można było bez problemu formować z niego kulki do nakładania na ciasto pierogowe. Pierożki pielmieni powinny być też na tyle małe, by można je było zjadać na jeden kęs. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam dodatków w postaci rosołu, czy też śmietany z octem, których użyłam do podania pierogów pielmieni po ugotowaniu. Do zrobienia pierogów potrzebujesz również: czysty blat lub stolnica do wałkowania ciasta; wałek; okrągła wykrawaczka do pierogów lub szklanka o średnicy około 6-7 cm; bawełniana ściereczka; szeroki garnek; cedzak do łowienia pierogów pielmieni. Ciasto na pierogi można też śmiało wyrabiać w maszynie np. w Thermomix. Porada: Jeśli wolisz przygotować ciasto na pierogi bez oleju, to użyj: 500 gramów mąki, jedno jajko średniej wielkości, płaską łyżeczkę soli oraz niecałą szklankę ciepłej wody - 200 ml. Porada: Farsz do pielmieni może się też składać wyłącznie z mielonego mięsa, żółtka jajka oraz soli i pieprzu. Gotową kulę ciasta zawiń w folię (może być zwykła torebka przezroczysta) i odłóż na bok, na 30 minut. Z innych smacznych przepisów z wołowiną polecam strogonow oraz forszmak A Ty z czym podasz swoje pielmieni? Wybrałam jednak mój najlepszy i sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, które jest idealnie elastyczne i wspaniale się na nim pracuje. To zależy od tego jakiej średnicy były placki oraz od tego jak cienko rozwałkowane zostało ciasto i ile farszu poszło na jednego pierożka. Jeśli zatem masz dużą wprawę w lepieniu pierożków z większą ilością farszu, to możesz dać o 150 gramów mięsa więcej. Jeden kawałek ciasta rozwałkuj cienko na stolnicy lub na blacie lekko oprószonym mąką. Ponieważ pierożki nie są duże, to z założenia ma się je zjadać na raz. Bardzo popularne jest też podawanie pielmieni z dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z octem. Osobiście nigdy nie próbowałam, ale słyszałam, żemożna też podawać ze śmietaną wymieszaną z majonezem i koperkiem lub drobno siekaną czerwoną cebulką. 650. Dodaj pół łyżeczki soli oraz cztery łyżki oleju np rzepakowego, ryżowego, czy też z pestek winogron. Resztki ciasta po wykrawaniu pierogów zbieraj i na koniec połącz w jedną kulę. W dalszej części przepisy podam jakie składniki farszu można pominąć oraz jakich jeszcze składników można użyć. Dodaj poszatkowaną cebulę oraz czosnek i podsmażaj całość na średniej mocy palnika do 5 minut, tylko do lekkiego zeszklenia się cebuli. Porada: W najbardziej tradycyjnej wersji pielmieni mają mieć ostatecznie nie więcej niż 3 cm wielkości. To ciasto świetnie nadaje się do wszelkich pierogów z dużą ilością farszu. Ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Można też dodać bardzo drobno siekną cebulkę bez wcześniejszego podsmażania jej na patelni. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. Pierogi wyławiaj po około 5 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. 450 lub też połączyć mąkę pszenną tortową z mąką pszenną typ. Z wieprzowiny możesz też sięgnąć po mieszankę mięsa karkowego i szynki. Możesz je wówczas gotować trochę krócej, czyli 3 minuty - czas liczymy od wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Warto wiedzieć, że w niektórych regionach do farszu dodaje się też niewielkie ilości kapusty, pomidorów i chrzanu. Przygotuj ciasto na pierożki pielmieni. Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj bawełnianą ściereczką, by ciasto nie obsychało. Pierożki pielmieni układaj obok siebie na obsypanej mąką stolnicy. Dla tych, którzy obawiają się o to, że czas gotowania surowego mięsa w pierogach jest za krótki.. Przed zjedzeniem można maczać je w miseczce z octem spirytusowym. Nie martw się, jeśli po zdjęciu folii ciasto lekko się klei. Na nagrzaną patelnię dodaj dwie łyżki oleju lub smalcu. Z podanej ilości składników wyszło mi 70 średniej wielkości pierożków pielmieni. Dodaj też jedno żółtko jajka oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. W najprostszej wersji zjadamy je prosto z wody.