Opis Kiszone cytryny: Kiszone cytryny są kluczowym składnikiem marokańskiego tażin oraz ngam nguv – kambodżańskiej zupy z kurczakiem. Muszą być dobrej jakości, koniecznie niewoskowane, które bez problemu można będzie zjeść ze skórką, bo tak własnie zjada się kiszone cytryny. Do słoików wsypujemy również pozostałą sól oraz wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Idealnie sprawdzą się nie tylko do marokańskich dań, ale również do naszych dań mięsnych, sosów czy sałatek. Po zamknięciu, energicznie wstrząśnij słoikiem, aby sól rozłożyła się równomiernie i zaczęła się rozpuszczać. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy kuchni marokańskiej. Składniki: 10 niewoskowanych cytryn Ciepła woda 7 łyżeczek soli morskiej 10 ziarenek pieprzu 6 listków laurowych Laski cynamonu Dobrze łączą się też z chrzanem jako sos w amerykańskim stylu, np. do krewetek. Następnie do wnętrza każdej cytryny wsypujemy po 1 łyżeczce soli i zamykamy.