Pomysł może się okazać szczególnie przydatny, gdy zjadą się goście i trzeba przygotować obiad dla większej ilości osób – w piekarniku przygotujesz jednocześnie więcej mielonych niż na patelni i to bez obaw, że zapełnisz dom zapachem smażenia lub spalonego tłuszczu. Składniki: 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej łyżka mąki pszennej 1 bułka (np. śniadaniowa, kajzerka) 2 ząbki czosnku cebula sól i pieprz 10-12 długich i cienkich plastrów wędzonego boczku Z 400 g mięsa wyszło mi 10 sztuk, ale możesz zrobić mniejsze i więcej, zależnie od Twoich potrzeb🙂 Pasują do… ziemniaków, ryżu, kaszy, surówki, sałatki obiadowej, duszonych pieczarek lub warzyw. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 35-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią (im większe kotlety, tym dłuższy czas pieczenia). Plastry boczku rozłóż (np. na desce do krojenia), na brzeg każdego połóż wałeczek mięsa i zawiń.