Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie, wlej wodę z moczenia grzybów oraz dodatkowo 1 szklankę wody. Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. W czasie mieszania powyjmuj liście laurowe i ziela angielskie, by później nie przeszkadzały w jedzeniu krokietów. Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej🙂 Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej.