Piekę ok. 20 min w 200 stopniach. Słodkie falbanki Z ciasta wykrawam kółeczka, składam je na pół, zewnętrzną część smaruję rozkłóconym jajkiem lub śmietanką i kładę na talerzyku wysypanym cukrem. Piekę ok. 15 min w 200 stopniach. Rożki z kremem czekoladowym Ciasto kroję na kwadraty, na sam środek nakładam pół łyżeczki kremu czekoladowego i sklejam przeciwległe rogi. Piekę 15 minut w 200 stopniach. Ciasteczka twarogowe ala francuskie Drukuj przepis Składniki ► twaróg półtłusty lub tłusty [250 g / 1 klinek] ► masło [200 g / 1 kostka] ► mąka [250 g / niepełne 2 szklanki*] Niestety, podane wartości są bardzo orientacyjne, ze względu na typ mąki i rodzaj używanej szklanki, a także metodę nakładania (to, czy nakładamy łyżką, czy prosto z pojemnika, czy mąka w pojemniku jest luźna/napowietrzona czy ubita). Poniżej kilka moich propozycji :) Karo z cukrem trzcinowym Rozwałkowane ciasto kroję radełkiem na ukos w obie strony, aby uzyskać ciasteczka w kształcie rombów. Wystawione na wysoką temperaturę masło, które niemal w 20% składa się z wody, zaczyna parować, więc miedzy kolejnymi, tłustymi warstwami ciasta tworzą się puste przestrzenie. W wersji słodkiej o wanilię, cynamon, skórkę z cytryny lub pomarańczy, albo w wersji wytrawnej o przyprawy, zioła, suszony czosnek, cebulę, chili. Dodatkowo: ► wybrane dodatki – cukier biały lub trzcinowy, nutella, dżemy, jabłka lub inne dodatki do nadziania ciasteczek Przygotowanie Do dużej miski wkruszyć twaróg, dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło i mąkę. Owocowe sakiewki Z ciasta wykrawam kwadraty, na środek nakładam pół łyżeczki ulubionego dżemu, składam ciasto i dociskam brzegi widelcem. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ciasteczka nabiorą pięknego, złotego koloru. Nie utworzą się idealne, oddzielone od siebie listki ciasta, a raczej sakiewki z powietrzem, które dają nam złudzenie ciasta francuskiego. uniwersalne Ciasto, które może nam posłużyć jako baza do kruchych ciasteczek, ciastek z nadzieniem, rożków z owocami czy czekoladą a nawet wytrawnych krakersów. Często nazywa się je łatwiejszym ciastem francuskim i choć to nie do końca prawda, rzeczywiście w smaku może je przypominać. Masło, mąka i twaróg Te trzy podstawowe składniki dają nam chrupiące, delikatne i bogate w smaku ciasto. Jabłkowe całusy Jabłka obieram i w zależności od rozmiaru kroję na 8 do 16 cząstek. Z ciasta wykrawam kółeczka, w każdym kółeczku umieszczam cząstkę jabłka i składam. W tym wypadku nie mamy francuskich warstw, ale zarówno mąka i masło zawierają spory % wody, która podczas pieczenia wyparuje. W zależności od rozmiaru i nadzienia, pieczenie może zająć 15-25 min. Piekę ok. 17 min w 200 stopniach. Piekę 20 min w 200 stopniach.