Dewolaj (de volaille, devolay)

Magdalena
Obiad
28.01.2020 20:47
Dewolaj (de volaille, devolay)

Składniki Porcja dla 4 osób pierś kurczaka, 1 podwójna (lub 2 pojedyncze) masło, 1/4 kostki natka pietruszki, 1 pęczek jajko, 3 szt. mąka, do obtoczenia bułka tarta, do obtoczenia olej, do smażenia sól i pieprz, do smaku domowa vegeta (opcjonalnie), przepis TUTAJ Wykonanie Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, lekko solimy Można dodać odrobinę domowej vegety) i dokładnie mieszamy. Kotlet z roztłuczonej piersi kurczaka z nadzieniem z masła i pietruszki (oryginalna wersja), panierowany w mące, jajku i bułce tartej, smażony na głębokim oleju. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (tyle oleju żeby sięgał mniej więcej do połowy kotletów) i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy na 4 mniejsze prostokąty (patrz zdjęcie wyżej). Pasek masła układamy na cieńszym brzegu rozbitego kotleta i dość ciasno, zawijamy w podłużny walec.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/dewolaj-de-volaille-devolay/