Choć do jakości towaru sprzedawanego na działach rybnych można mieć sporo zastrzeżeń i często serce kraje się na widok tego co zostało wyłożone do sprzedaży, bo termin przydatności do spożycia wielu ryb minął już dawno, co samo rzuca się w oczy, o nosie nie wspominając, niemniej sklepy muszą dbać o warunki przechowywania owoców morza. Jeśli skrzela są matowe, w czerwonym, spłowiałym kolorze, albo, nie daj Bóg, bordowe, lub wpadające w szaro-brązowy, to godzi się w takiej sytuacji zawiadomić Sanepid. Jeśli bakterie przeniosą się np. na sałatę, to mycie jej w wodzie na niewiele się zda, gdyż to pozbycia się bakterii potrzebne są albo detergenty, albo odpowiednio wysoka temperatura. Ryba w sklepie, jeśli nie jest pakowana próżniowo, powinna być trzymana na warstwie lodu, lekko posypana lodem w celu utrzymania odpowiednio niskiej temperatury. Nasz znajomy, Marcin Goralewski, zapalony i doświadczony wędkarz, który łowi dla sportu, czyli wypuszcza złowione ryby zaraz po tym jak ściągnie je z haczyka, mówi, że ryby sprzedawane w dyskontach, pakowane na tacce są dobre i bezpieczne. Bakterie na ich powierzchni doskonale czują się w temperaturze powyżej 5 stopni, a w przedział temperaturowy 16-40 stopni, określanym terminem danger zone, bakterie rozmnażają się szybciej niż króliki Lejzorka Rojtwszwańca. Jeśli w środku jest szron, kryształki lodu, to znaczy, że produkty w niej zapakowane miały kontakt z powietrzem i że takiego towaru nie należy kupować. Ale i w zimie, przygotowując się na święta, nie zabieraj ryby na spacer po galerii handlowej, tylko zapakuj i przywieź do domu. Doskonale czują się już w temperaturze powyżej 5 stopni, dlatego tak ważne jest utrzymywanie świeżych ryb w stanie głębokiego schłodzenia od momentu połowu, aż do przywiezienia do domu. Jeśli kupisz towar wątpliwy w najgorszym razie fundujesz sobie zatrucie, w najlepszym paskudny zapach w domu podczas przygotowywania nieświeżej ryby, która zasmrodzi wszystkie pomieszczenia. Na pewno filetowi trzeba dobrze się przyjrzeć: wszelkie przebarwienia na brzegach w kolorze żółtym świadczą o tym, że płat jest stary i nieświeży. Pamiętaj, że ryb, podobnie jak zamrożonego mięsa, nie można zostawić do rozmrożenia w temperaturze pokojowej, gdyż stworzysz w ten sposób idealne warunki dla rozwoju bakterii. Frutti di mare powinny delikatnie pachnieć morzem, w żadnym wypadku nie powinny mieć rybiego zapachu, bo to oznaka, że już nie nadają się do jedzenia. Jak ocenić świeżość owoców morza W Polsce nie ma specjalnie wielu okazji kupić świeże krewetki, kalmary, ostrygi, o krabach i homarach nie wspominając. Rybę świeża dokładnie zawiń albo w folię spożywczą, albo w papier śniadaniowy, lub papier do pieczenia i wstaw na półkę z najniższą temperaturą. Problem jak przechowywać ryby nie dotyczy tylko transportu znad morza/stawu/jeziora do sklepu, ale także ze sklepu do domu i przechowywania później w lodówce. Tu możliwości oceny, czy produkt jest świeży czy nie są znacznie mniejsze niż w przypadku całej ryby. Mięso też nie jest już tak sprężyste – ogon rozmrożonej ryby poleci w dół jak nic. Jak kupować świeżą rybę W książce Zdążyć przed Panem Bogiem Marek Edelman opowiada Hannie Krall, że Mordechaj Anielewicz, dowódca powstania w getcie warszawskim, był synem handlarki ryb i przed wojną pomagał jej przy straganie. Zarówno w przypadku pieczenia, jak i smażenia, mięso jest gotowem kiedy wewnętrzna temperatura, mierzona w najgrubszej części wynosi 63 stopnie. Nie wiesz jak kupować ryby, jak ocenić czy są świeże, jak je transportować i jak przechowywać? Jak przechowywać ryby w domu Kiepski zapach, zły wygląd, generalnie nieapetyczna prezencja ryb i owoców morza to bardzo często skutek nieodpowiedniego przechowywania frutti di mare. Standardowa metoda rozmrażania ryb i owoców morza jest taka sama jak w przypadku innych rodzajów mięs: zamrożony produkt wyjmujemy z zamrażalnika i przekładamy do lodówki. Torba, w którą zapakowane są frutti di mare nie może być nieszczelna, co łatwo można ocenić patrząc dokładnie na zawartość. Kolejna oznaka barku świeżości to pokryta śluzem skóra, mięso miękkie w dotyku, w którym po naciśnięciu tworzą się dołki. Co do zasady, ryby, owoce morza nie powinny przebywać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Owoce morza w Polsce łatwo dostępne są w formie głęboko zamrożonych produktów. Kiedy ryba jest świeża to jest to po prostu widać: skrzela na obrysie są obwiedzione czerwoną linią, a po rozchyleniu, koralowo czerwone i błyszczące. Wystarczy stuknąć w lekko uchyloną skorupkę – jeśli zamknie się, wtedy mamy jasność, że małż jest żywy. Ryby i owoce morza są produktami wymagającymi szczególnej uwagi jeśli chodzi o kupowanie, transport, przechowywanie w stanie surowym, rozmrażanie, przyrządzanie i podawanie. Chude ryby w rodzaju tilapii, dorsza, dorady, piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut. I jeszcze jedna uwaga: ryba i owoce morza, ugotowane/upieczone/usmażone nie mogą stać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny! O tym jak przechowywać ryby zaraz po zakupie trzeba szczególnie pamiętać w ciepłe i gorące dni. Powinny znajdować się w pojemnikach zakopanych w lodzie. Szkodliwe bakterie znajdujące się na rybach i owocach morza nadzwyczaj szybko namnażają się jeśli stworzyć im do tego odpowiednie warunki. Jeśli chodzi o krewetki to możesz je rozmrozić ekspresowo: przelej je gorącą, albo raczej bardzo ciepłą wodą (jeśli użyjesz wrzątku mięso surowych krewetek zetnie się, a tego przecież nie chcesz), raz i drugi. Trzeba je szczelnie zawinąć w folię i włożyć dodatkowo do woreczka strunowego, z którego usuwamy powietrze – tyle ile się da – przed zamknięciem. Nie jest to takie łatwe, gdyż nie ma oczywistych wskazówek czy produkt jest jakościowy. Gdy jest białe, zwarte, ale łatwo dzieli się na płatki, to jest gotowe. Dlatego, gdy na liście zakupów masz rybę, owoce morza, kupuj je na samym końcu, żeby jak najmniej czasy spędziły poza lodówką. Przede wszystkim na zakupy najlepiej wybrać się ze specjalną torbą do transportu mrożonek, lub kupić taką w sklepie. Przeczytaj nasz poradnik, z którego dowiesz się też, jak mrozić oraz rozmrażać ryby i owoce morza. Istnieje ryzyko, że sprzedawca ściemni, lub po prostu powie, że ryby codziennie dostajemy świeże, co niekoniecznie jest prawdą, dlatego najlepiej sam zbadaj kwestię świeżości produktu. Jak już wspomnieliśmy ryby należy przechowywać w temperaturze poniżej 4 stopni. W ogóle kupowanie ryby świeżej, dopiero co złowionej, a nie wcześniej zamrożonej, to sprawa dość prosta. Nawet jeśli będziesz przestzegać wszystkich zasad jak przechowywac ryby, to niewłaściwe obchodzenie się z nimi podczas filetowania, czy panierowania może doprowadzić do poważnych zdrowotnych konsekwencji. Tekst w żaden sposób nie jest sponsorowany, ani reklamowy. Sprawa oceny świeżości komplikuje się w przypadku ryb, które były wcześniej głęboko mrożone. Jeśli mięso wewnątrz ma jeszcze galaretowatą postać, to potrzebuje jeszcze chwili w piekarniku lub na patelni. Gdyby się nie zamknął, to oznaka, że mieszkaniec muszli już nie żyje. W gruncie rzeczy najlepszym narzędziem do oceny jakości owoców morza jest nos. Rybę, owoce morza, zamrożone w ten sposób można przechowywać do 2 miesięcy. Frutti di mare są smaczne i bardzo zdrowe, ale nieodpowiednio traktowane potrafią paskudnie się zemścić, przy czym ból brzucha to najniższy wymiar kary na jaki można sobie zasłużyć. Zdarzyło nam się kupić rybę, której termin przydatności do spożycia upływał za dwa dni, a po rozpakowaniu trzeba było wietrzyć mieszkanie, bo odór był nie do wytrzymania. Ryby smażymy na tłuszczu o wysokim punkcie dymienia (olej słonecznikowy, albo z pestek dyni będzie jak najabrdziej ok). Trzymamy się zatem zasady, że ryby pakowane próżniowo kupujemy tylko wtedy, jeśli do wygaśnięcia terminu przydatności do spożycia pozostały minimum cztery dni. Ryba o wadze pół kilo rozmrozi się w ciągu godziny. Ale najlepsze nawet warunki cieplne, czy raczej chłodnicze zdadzą się na nic jeśli kupisz nieodpowiednią, czyli nieświeżą rybę. Jak przechowywać ryby i owoce morza po powrocie do domu z zakupami? Jeśli masz wątpliwości, czy ryba wytrzyma tyle czasu, ale planujesz ją zjeść nie następnego dnia, lecz pojutrze, najlepiej będzie jak rybę zamrozisz. Gdy towar nie zszedł jednego dnia, rano malował rybie skrzela na czerwono, żeby wyglądały na świeże. Jeśli mięso jest miękkie, jest niespójne, to towar jest wątpliwej jakości. W przypadku krabów i homarów sprawa jest prosta: zwierzęta muszą być żywe, ruszać kończynami. Po tym czasie nie możesz ich już wstawić do lodówki na przechowanie, ale musisz od razu je przyrządzić. Teraz kilka słów jak przechowywać ryby w lodówce. Unikasz w ten sposób ryzyka kontaminacji, czyli zakażenia zdrowych produktów bakteriami z ryby. Ok, a jak ocenić świeżość ryby pakowanej w całości? Z mulami sprawa jest prostsza: gotowe są wóczas, kiedy muszelki się otworzą. Problem z rybą mrożoną polega na tym, że część opisanych wyżej metod badania świeżości są właściwie do niczego: oczy, skrzela pod wpływem niskiej temperatury tracą kolor. Pół kilogramowa ryba rozmrozi się w ciągu 24 godzin.