Chili con carne z kawą i czekoladą

Ola
Obiad
28.01.2020 13:22
Chili con carne z kawą i czekoladą

Chili con carne oryginalny przepis na meksykański gulasz z fasolą i chili Chili con carne składniki 500-600 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego 2 łyżki oleju do smażenia 1 cebula biała lub czerwona 2 duże ząbki czosnku 2 duże czerwone papryczki chilli 1 puszka czerwonej fasoli kindley około 100-120 ml świeżo zaparzonej gorącej kawy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 łyżki koncentratu pomidorowego około 150 do 250 ml bulion 2 małe kostki (około 10 g) gorzkiej czekolady Chili con carne przyprawy po 1 płaskiej łyżeczce: mielonego kminu rzymskiego (nie pomylcie z kminkiem), suszonego oregano, wędzonej słodkiej papryki, wędzonej ostrej papryki. pół łyżeczki mielonego cynamonu 1-2 goździki 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól i mielony czarny pieprz do smaku natka kolendry do posypania 1 puszkę kukurydzy 1 łyżka sosu z wędzonych papryczek np. Tabasco Chipotle Sauce - jest dostępny w marketach Kawa, czekolada i kakao do chili con carne Chili con carne przepis Chili con carne z wolnowaru opcja low 5-6 godzin opcja high 4-5 godzin Ciekawostki o chili con carne Chili con carne - kiedy słyszymy te trzy magiczne słowa, na myśl przychodzą nam piekielnie ostre potrawy z pogranicza Meksyku i Teksasu. Czas dla wolnowarów Crock-PotTradycyjne chili con carne to gulasz wołowy z dużą ilością papryczek chilli i przypraw, jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza chilli z mięsem. Przepis na chili con carne - gulasz meksykański z mięsem mielonym i fasolą jest bardzo prosty, jego sekret tkwi w przyprawach i pysznym, gęstym sosie. 3. Dodaję bulion, kawę, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, fasolę odsączoną z zalewy, czekoladę, słodką czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i opcjonalnie kukurydzę i sos z wędzonych papryczek. Te kawy są bez problemu dostępne w Polsce w LandCafe.pl Chili con carne z kawą i czekoladą1. Rodzaj mięsa użytego do chili con carne to kwestia smaku, oryginalny przepis zawiera wołowinę, ale jadłam też wersję z indyka. Ze względu na swój niesamowity smak potrawa zyskała tysiące zwolenników na całym świecie, ale jest stosunkowo mało popularna w Meksyku (z wyjątkiem centrów turystycznych). Można go przygotować z pokrojonej w małą kostkę wołowiny, ale równie dobrze smakuje z mieloną wołowiną. Ale gulasz wołowy z fasolą i chilli, nie musi nam od razu wypalać dziury w podniebieniu, bez problemu można go dostosować do smaku domowników. Choć obecnie kojarzone jest głównie z Meksykiem, to w rzeczywistości pochodzi z regionu obejmującego południowy Teksas i północny Meksyk. Pierwsze wzmianki o chili con carne pochodzą z 1800 roku. Chili con carne piszemy przez jedną literkę L, natomiast nazwy papryczek chilli przez dwa. Od 1977 roku chili con carne jest oficjalnym daniem stanu Teksas i należy do kanonu kuchni Tex-Mex. Dodaję posiekany czosnek, drobno pokrojone chili, przyprawy (kumin, cynamon, oregano, wędzoną paprykę) i mieszając smażę około 1 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.czteryfajery.pl/2020/01/chili-con-carne.html