Kcal i kJ. Sprawdź, czym różnią się te oznaczenia

Sponsorowany
Dieta i żywienie
24.01.2020 17:54
Kcal i kJ. Sprawdź, czym różnią się te oznaczenia

Osoba, która chce się zdrowo odżywiać powinna zwracać uwagę na skład spożywanych produktów. W ich doborze ważna jest również ich wartość energetyczna. Jest ona zazwyczaj napisana z tyłu na opakowaniu. Jeśli ktoś chce odżywiać się zdrowo na pewno powinien zwrócić uwagę na kaloryczność danego produktu, która jest podana w wartości kcal (kilokaloriach). Ilość kcal w posiłku powinna być jak najmniejsza jednak, obok tej informacji jest podana również wartość kJ? Co to oznacza, dowiesz się z poniższego artykułu.

Zdjęcie Kcal i kJ. Sprawdź, czym różnią się te oznaczenia #1

Kcal a kJ

Ważną informacją jest fakt, że pojęcie kalorii jakie używamy, jest błędną jednostką. Poprawnie powinniśmy używać pojęcia „kilokalorii”, które są podane na opakowaniu oznaczone symbolem kcal. Jednostka kalorii (cal), odnosiła się do ciepła lecz obecnie nie jest już używana i została zastąpiona dżulem. Aby trochę rozjaśnić wam w głowie, warto wiedzieć, że 1 kcal to 1000 cali. Gdybyśmy rozmawiali z naukowcem, moglibyśmy się nie dogadać.

Czym jest kJ?

Po zapoznaniu się z definicją kilokalorii, możemy przejść do kilodżuli, czyli kJ. Jeden kJ to 1000 J, a więc 1 kcal = 4,184 kJ. Praktycznie nie musimy patrzeć na kJ tylko na kcal, które są nam bliższe i lepsze do zapamiętania. To ich spożywanych ilości powinniśmy pilnować podczas diety. Obie zmienne pokazują tą samą wartość tylko, że w innych jednostkach. Jeśli jesteśmy na diecie, która pozwala spożywać 2500 kalorii dziennie (tak naprawdę chodzi o kilokalorie), wtedy spoglądając na opakowanie łatwiej będzie liczyć nam kcal do dziennego bilansu kalorycznego.

Zdjęcie Kcal i kJ. Sprawdź, czym różnią się te oznaczenia #2Co Co oznacza skrót kJ

Skrót kJ oznacza kilodżule. Po co w takim razie umieszczać tą wartość na opakowaniu skoro suma sumarum opisuje to samo tylko w innej jednostce? Takiego oznaczania wartości energetycznej produktu wymaga prawo. Stąd obie wartości muszą być widoczne dla konsumenta, w przeliczeniu na gramy czy ml danego produktu.

Aby obliczyć wartość energetyczną danego produktu wykorzystuje się odpowiednie współczynniki, których określeniem zajmuje się UE. Obie wartość są obliczane oddzielnie od siebie. Jednostką podstawową energii w układzie SI jest dżul. W związku z tym wszystkie bazy danych odnoszące się do wartości odżywczych są wykazane w kilodżulach. Dlatego też trzeba przeliczyć jena kcal stosując zasadę, że 1 kJ to 0,239 kcal. Wartość to jest zaokrąglana do jednego miejsca po przecinku. Dane podane w kcal i kJ mogą minimalnie się różnić, jednak różnice są nie wielkie i sprowadzają się do tej samej liczby po zaokrągleniu. Wartość kJ jest jednak dokładniejsza. I to niej powinniśmy się trzymać przy obliczaniu dziennego limitu bilansu kalorycznego.

Deficyt kaloryczny 

Warto również zainteresować się pojęciem deficytu kalorycznego. Więcej na ten temat odszukać można pod adresem https://ptbo.edu.pl/deficyt-kaloryczny/ pod którym opublikowano szczegóły i właściwości liczenia kalorii.